Öland är Sveriges minsta landskap. Ön är 135 km lång och endast 18 km bred på det bredaste stället. Här finns ungefär 26 000 bofasta, men varje år besöks Öland av 2-3 miljoner människor.
Här finns otaliga arkeologiska fyndplatser, runt 400 kvarnar och 34 kyrkor. Strax utanför Borgholm finns Borgholms Slott, ett delvis restaurerat slott som hade sin storhetstid under 1600-talet. Andra sevärdheter är de två fyrarna på norra respektive södra udden. Och missa inte UNESCOs världsarv Södra Ölands Odlingslandskap, som omfattar i princip hela södra Öland, från Karlevi i väster till Gårdby i öster – ett underskönt landskap och en unik kulturbygd.
Öland är förbundet med Kalmar på fastlandet med
en bro från Färjestaden. Ölandsbron var, med sina dryga 6 km, länge den längsta
bron i Europa. Många – både svenskar och utlänningar – besöker Öland
regelbundet och har sommarhus här, precis som den svenska
kungafamiljen.
Köpingsvik är sommartid en livlig badort med en av Ölands finaste sandstränder. Stranden är långgrund och därför synnerligen lämplig för barn. I Köpingsvik finns mataffär, bageri och kafé, restauranger och diverse sommaraffärer. Dessutom finns här ett antal minigolfbanor och olika lekmöjligheter för barn.
Köpings socken är – tillsammans med Räpplinge – den mest fornminnestäta på Öland. Endast några hundra meter från Hagaborg finns Köpings klint med sin spännande historia (järnåldersgravfält, tingsplats, avrättningsplats, stenbrott), och åt andra hållet finns Tings flisa, en stor rest runsten från tiden för Köpingsviks kristnande på 1000-talet. Under vikingatiden var Köping en viktig handels- och marknadsplats. Den naturliga och skyddade hamnen användes till och med 1200-talet. På Köpings klint finns ett gravfält med 50 synliga gravar från denna tid.
Längs med kusten finns vackra vandrings- och cykelleder, bland annat till Borgholm och som en del av den längre cykelleden Solleden. En bit öster om Köpingsvik ligger Skedemosse, ett spa och guldmuseum med det berömda Skedemosse-guldet, det största fyndet bearbetat guld från järnåldern.
Öland är självklart härligt på sommaren, med sol och bad och årligen återkommande evenemang som Victoriadagen den 14 juli och Victorialoppet den 15 juli. Men även under våren, hösten och vintern finns här mycket att se och uppleva.
Under påsken vaknar Öland till en ny turistsäsong. Då kommer många helg- och sommarölänningar hit för att njuta av våren på Öland och gemytet i Borgholm. Storgatan blir då gågata igen och många affärer som hållit stängt under vintern öppnar igen. Under helgen i vecka 19 firas Öland Spirar, en vårfestival med trädgård, naturupplevelser och lantliv som tema.
Skördefesten i vecka 39 är ett mycket uppskattat evenemang; då kan hela Öland liknas vid ett öppet hus och besökarna strömmar till. I synnerhet Konstnatten, som hålls på fredagen, är i en klass för sig! I Köpingsvik anordnas ett fackeltåg från Kyrkallén till stranden där det traditionsenligt tänds eldskulpturer.
På Ölands turistbyråer i Färjestaden och Borgholm finns information om sevärdheter och aktiviteter på hela Öland. Mer information finns på Turistbolagets hemsida Oland.se.
© All rights reserved